USB-C

USB-C connector

Met de aankondiging van USB Type-C is er een nieuwe standaard USB stekker, ook wel connector genoemd, die een einde maakt aan de verschillende aansluitingen. Bij Type-C is er nog maar één connector nodig.

Op dit moment hebben veel USB connectoren een type A-kant, voor in bijvoorbeeld computers, en een kleinere type B-kant, die in telefoons of tablets gaat. Met de Type-C connector verbindt u alle andere USB apparaten: zoals uw muis, toetsenbord, uw smartphone, externe harde schijven en zelfs uw monitor.

Sales Afdeling

Neem voor meer informatie contact op met onze sales afdeling.

Tel.nr.: +32 (0)14/220 334
E-mail: sales@intronics.be 

Neem contact op

Voordelen USB-C

Compact en omkeerbaar

De USB Type-C connector is net zoals de huidige micro USB connector zeer compact. De verwachting is dat USB-poorten in apparaten, zoals bijvoorbeeld laptops, in de toekomst een stuk kleiner worden. De connector heeft geen bovenkant of onderkant, zodat u hem op twee manieren in een apparaat kunt stoppen.

Een snelle manier van laden met USB Power Delivery (PD)

USB Power Delivery (PD) laadt bijvoorbeeld een smartphone tot wel 70% sneller op ten opzichte van de traditionele USB laders. Een intelligente chip herkent het apparaat en automatisch wordt de juiste hoeveelheid laadstroom gecommuniceerd. Zowel het apparaat als de lader moeten PD ondersteunen om sneller te laden. Type-C kan in twee richtingen in stroomtoevoer voorzien, zonder dat de richting van de kabel moet worden veranderd. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld een telefoon met een tablet op te laden, of omgekeerd.

De snelste dataoverdracht met USB Superspeed+ (USB 3.1 Generatie 2)

De USB standaard USB 3.1 Generatie 2 is tegelijk met de USB Type-C geïntroduceerd en maakt snelheden mogelijk tot 10Gbps. Deze snelle nieuwe standaard wordt ook wel USB Superspeed+ genoemd.

Aansluiten van beeldschermen tot 4K. Display Alternate Mode (DP Mode)

Met Type-C is het mogelijk om video met een 4K-resolutie of meer door de USB kabel te verzenden, waardoor het tevens als beeldschermaansluiting kan functioneren. Eén monitor met 4K resolutie of meerdere monitoren met een lagere resolutie kunnen aangesloten worden. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van de Display Alternate Mode (DP mode) technologie. De Alternate Mode zorgt ervoor dat via de USB-C kabel meerdere signalen tegelijk verzonden worden. Bijvoorbeeld stroom, data, beeld en audio.

Thunderbolt 3 ondersteuning

Thunderbolt 3 maakt gebruik van de Type-C connector en maakt nog hogere doorvoersnelheiden mogelijk. Waar de USB SuperSpeed+ (USB 3.1 Generatie 2) standaard tot 10Gbps mogelijk maakt, levert Thunderbolt 3 snelheden tot 40Gbps. Ook is het mogelijk om twee 4K monitoren tegelijk van stroom en beeld te voorzien.

Video output over USB-C voor tablets en telefoons

In het verleden hadden sommige Android telefoons ondersteuning voor MHL “Mobile High-definition Link”. Voor MHL te kunnen gebruiken moest u dan nog een speciale MHL kabel aanschaffen en moest uw TV/monitor/beamer ook MHL ondersteunen om het beeld van uw telefoon te kunnen weergeven op een TV/monitor/beamer wat vaak niet het geval is. Nu worden er steeds meer telefoons uitgebracht die in plaats van MHL “Display over USB” ondersteunen waardoor u het beeld eenvoudig via uw USB type-C video converter kunt omzetten naar uw TV/monitor/beamer zonder dat deze MHL hoeft te ondersteunen.  

Wat is MST (Multi Stream Transport)?

MST is een onderdeel van de DisplayPort 1.2-standaard, waarmee monitoren en computers "daisy-chaining" kunnen ondersteunen.
Daisy-chaining is meestal te herkennen wanneer de monitor zowel een in- als uitgang DisplayPort heeft, zodat de eerste monitor op de computer aangesloten wordt en de tweede monitor op de eerste monitor. Als zowel de monitor als de computer MST-daisy-chaining ondersteunen, werken de twee schermen als afzonderlijke schermen. Precies alsof ze rechtstreeks op de computer zijn aangesloten.

USB-C en MST

Binnen de USB-C is het mogelijk dat de DP-alt modus (DisplayPort alternate modus) wordt ondersteund door de laptop/PC. Wanneer dit het geval is zal deze ook MST ondersteunen, en kunt u  een USB-C naar MST-adapter gebruiken. Deze adapter heeft meerdere video-uitgangen die u kunt gebruiken om meerdere monitoren (ook als ze geen MST ondersteunen) in een MST (daisy-chain) aan te sluiten. Nu kunnen de aangesloten schermen als afzonderlijke schermen worden herkend op een laptop/PC en als uitgebreid bureaublad worden gebruikt.

MST op macOS

LET OP: macOS ondersteunt geen MST Daisy-chaining. macOS ondersteunt alleen Daisy-chaining met de Thunderbolt 3 standaard. Dus de MST-adapters zullen niet de gewenste resultaat bieden voor macOS-apparaten, de aangesloten schermen tonen in dit geval alleen een kloon (kopie) van het hoofdscherm op de aangesloten schermen ook wel SST (Single Stream Transport) genoemd.

Type-C : niet hetzelfde als USB 3.1

Type-C en USB 3.1 worden onterecht vaak door elkaar gebruikt. Type-C is een nieuwe connector en USB 3.1 is een nieuwe USB standaard.

Type-C voor u samengevat
 • Nieuwe standaard compacte connector
 • Ondersteuning van een transfersnelheid tot maximaal 10 Gbps
 • Compatible met alle andere USB apparaten
 • Sneller laden door PD en in twee richtingen in stroomtoevoer voorzien
 • Mogelijkheid om video met een 4K-resolutie of meer door de USB-kabel te verzenden
 • Alternate Mode (DP Mode) voor gelijktijdig beeld, audio en data
 • Thunderbolt 3 voor nog snellere datadoorvoer en 4K ondersteuning op twee monitoren.

Welke generaties USB zijn er?

USB is de standaard voor het aansluiten van randapparatuur zoals muizen, toetsenborden, externe harde schijven. Ook voor het laden van smartphones en tablets worden USB aansluitingen gebruikt. Er zijn meerdere generaties USB en meerdere connectoren. De benaming van de connectoren is gedurende de jaren een aantal keer aangepast. Dit kan tot verwarring en onduidelijkheid leiden. Hieronder een overzicht van de actuele benamingen:

 • USB 2.0 ook wel Hi-Speed genoemd was de opvolger van USB 1.0 en USB 1.1. De snelheid is 480Mbps.
 • USB 3.2 Gen 1 heet SuperSpeed Usb en heeft een snelheid tot 5Gbps. Vorige benamingen: USB 3.1 generatie 1 en USB 3.0
 • USB 3.2 Gen 2 heet SuperSpeed Usb 10Gbit/s en heeft een snelheid tot 10Gbps. Vorige benamingen: USB 3.1 gen 2 en SuperSpeed+
 • USB 3.2 Gen 2x2 heet SuperSpeed Usb 20Gbit/s en heeft een snelheid tot 20Gbit/s. Deze laatste werkt alleen met de USB-C connector

Verbind apparaten met verschillende USB aansluitingen met elkaar

Steeds meer apparaten maken gebruik van de nieuwe USB-C techniek, tegelijkertijd zijn een heleboel apparaten nog uitgerust met andere USB standaarden. Om apparaten toch met elkaar te verbinden is een adapter een goede oplossing.
USB-C adapters

Onze professionals staan klaar om te helpen

Onze professionals staan klaar om u te helpen. Laat het ons weten als u aanvullende informatie of hulp nodig heeft bij het kiezen van een geschikte oplossing.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen:
Tel.nr.: +32 (0)14/220 334
E-mail: sales@intronics.be 

Neem contact op
Aan het laden
Aan het laden